W marcu br. odbyły się kwalifikacje do V Szkolnego Konkursu Kulinarnego „Mistrzowie w Kuchni”. Łącznie 31 uczniów z klas gastronomicznych przystąpiło do rozwiązania testu wiedzy kulinarnej w formie online. Do finału konkursu, który odbył się pod koniec kwietnia w szkolnej pracowni, zakwalifikowało się 7 osób z najwyższą punktacją.
Zadaniem uczestników finału było wykonanie dania z przygotowanych przez organizatora składników tzw. BLACK BOX. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były POTRAWY WEGE. I miejsce – Izabela Garbacz za „Krem marchewkowo pomidorowy”
II miejsce - Bartłomiej Górz za „Spaghetti z pomidorów z grillowaną cukinią”
III miejsce - Magdalena Galica za „Tagliatelle szpinakowe w towarzystwie oscypka”
Specjalne wyróżnienie otrzymała Sara Szadkowska za sposób wykonania potrawy i organizację pracy. Członkowi Jury podkreślali fakt, iż POTRAWY WEGE to nie najłatwiejszy temat, a wszystkie oceniane dania zostały przygotowane profesjonalnie i na wysokim poziomie kulinarnym.
Gratulujemy sukcesów wszystkim „Mistrzom” i serdecznie dziękujemy sponsorom konkursu Firmom: Stalgast i GastroPack za ufundowanie atrakcyjnych nagród rzeczowych dla zwycięzców.
Organizatorzy konkursu: Robert Stanek i Józef Bąbol, zdj. arch. szkoły