ZAKOPANE. W tym roku o przyznanie "Marki Tatrzańskiej" starało się 13 podmiotów. Kapituła uznała, że certyfikat przyznany zostaje 10.
Kapituła Marki Tatrzańskiej obradowała w składzie: Edward Tybor - przewodniczący Rady Powiatu Tatrzańskiego, przewodniczący Kapituły; Andrzej Skupień - członek Zarządu Powiatu Tatrzańskiego, wiceprzewodniczący Kapituły; Helena Buńda - dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury; Maciej Krokowski - radca prawny Powiatu Tatrzańskiego; Bogumiła Kułach - dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Białym Dunajcu; Maria Kuruc - zastępca wójta Gminy Bukowina Tatrzańska; Anna Malacina-Karpiel - dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie; Agnieszka Nowak-Gąsienica - wiceburmistrz Zakopanego; Jerzy Andrzej Laszczyk - przedstawiciel Tatrzańskiej Izby Gospodarczej. Rozpatrywano 13 wniosków, w tym 4 w kategorii "artykuły spożywcze", 6 w kategorii "wyroby i produkty rękodzielnicze" i 3 w kategorii "usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne". Oto wyniki:
kategoria artykuły spożywcze
"Miodula Tatrzańska Różana" - F.H.U "U Bafii: Anita Bafia"
Herbata Tatrzańska "Czerwone Wierchy" - technolog produktu: Areta Bafia F.H.U "U Bafii: Anita Bafia"
Domowa konfitura z żurawiny bez dodatku cukru - Eco-Cafe Zieleń, Monika Jagłowska
kategoria wyroby i produkty rękodzielnicze
Katarzyna Gąsienica GĄSIENICOWA
Janina Skupień - tradycyjny haft podhalański
Franciszek Rusnak - stolarstwo, meblarstwo wyrób sań i kumoterek
Tadeusz Franosz - rzeźbiarstwo artystyczne w drewnie
kategoria usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne
Kwiaciarnia "Maciejka" - Maciej Gąsienica-Sieczka
Usługi przewodnickie, ratownictwo górskie - Andrzej Frączysty Karbowiec
Tatra Art Moda Autorska Sp. z o. o.
opr.s/ zdj. Piotr Korczak