21.11.2022, 13:09 | czytano: 6694

Od moskoli po kebaby. Kulinarne show w Zaskalu (zdjęcia)

Fot. Szymon Pyzowski
Na XXVI Gminnym Konkursie Potraw Regionalnych "Zaskalańskie Jodełko" można było spróbować nie tylko przysmaków kuchni podhalańskiej, ale też europejskiej. Tradycyjnie stoły uginały się od potraw.
Zainicjowany przed laty przez zaskalańską gaździnę Anielę Król konkurs rokrocznie cieszy się dużym zainteresowaniem. Wrócił po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią. Wśród gości imprezy byli parlamentarzyści senator Jan Hamerski, posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta Krzysztof Faber i przewodniczący rady powiatu Tadeusz Rafacz, a obowiązki gospodarza pełnił wójt Rafał Szkaradziński.
Na sali remizy stanęło dziewięć stołów suto zastawianych różnego rodzaju potrawami, przekąskami, wypiekami i napojami. Przygotowały je koła gospodyń wiejskich z siedmiu miejscowości, ale też Związek Podhalan z Szaflar oraz uczniów Szkoły Rolniczej z Nowego Targu. W większości prezentowano kuchnię góralską, tradycyjną i współczesną, ale również potrawy europejskie.

W programie wieczoru znalazł się występ zespołu Mali Zaskalanie i posiady z zespołem Warasy.

Imprezę prowadzili radny Jacek Król i przewodnicząca miejscowego koła Związku Podhalan Marta Ścisłowicz. Głównym organizatorem konkursu potraw był Związek Podhalan oddział w Zaskalu we współpracy z OSP i Kołem Gospodyń Wiejskich.

r/
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
emeryt21.11.2022, 16:50
Lepszy sort się pławi w luksusach, gorszy sort kiszki i klusek pragnie. Polska rzeczywistość to wybór, kiszka albo lekarstwa, nie wspomnę o opale.
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl