16.02.2023, 18:51 | czytano: 5690

Tłusty czwartek. "Moda na nadzienia pistacjowe, nutellę i czekoladę" (zdjęcia)

Fot. Marcin Szkodziński
- Przestawiamy się już trzy dni wcześniej na tą produkcję. Zaczynamy smażyć o 21, a kończymy ok. 8-9 rano. Nie mrozimy wcześniej zrobionych pączków. Wszystko musi być świeże - mówi Maciej Rzankowski, właściciel cukierni Samanta.
Tłusty Czwartek, to czas kiedy przestaje się liczyć kalorie, a zaczyna ilość zjedzonych pączków lub faworków. Są też tacy, którzy noc wcześniej liczą ilość usmażonych pączków, a te idą w tysiące sztuk.
W Tłusty Czwartek obowiązkowo trzeba zjeść pączka. Tradycyjnie górują pączki z nadzieniem różanym lub malinowym. Pojawiają się także nowe trendy smakowe.

- Pączki są tak samo dobre w Tłusty Czwartek, jak w każdy inny dzień. W ten dzień poszerzamy jednak wybór. Mamy różę, malinę i inne nadzienia. W tym roku pojawiła się też moda na nadzienia pistacjowe, nutellę i czekoladę - zaznacza Maciej Rzankowski.

Od rana pod cukierniami ustawiają się kolejki, aby kupić pączki, ale też faworki nazywane również chrustem, którego z roku na rok mieszkańcy Zakopanego i turyści kupują coraz więcej.

Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że aby zaspokoić podniebienia smakoszy pączków firmy produkujące czeka wielka reorganizacja na tą jedną noc poprzedzającą Tłusty Czwartek.- Przestawiamy się już trzy dni wcześniej na tą produkcję. Zazwyczaj pracuje jedna osoba, ale na tą noc gotowych do pracy jest sześciu pracowników. Zaczynamy o godz. 21, a kończymy ok. 8-9 rano. Potem znowu przestawiamy się na normalną pracę - mówi właściciel Cukierni Samanta.
O tym jak wielkie jest to wyzwanie świadczyć może skala produkcji. 15 tys. pączków w jedną noc, podczas gdy w innych terminach wyrabia się ich kilkaset. Do samej pracy dochodzi także zamontowanie specjalnych urządzeń, a później ich demontaż i wywóz do magazynu.

- Pamiętam, że wyglądało to tak zawsze. Tak robił mój dziadek, ojciec, a teraz ja - mówi Maciej Rzankowski.

ms/
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
Radek16.02.2023, 22:20
Ale ja tak nie robię
karaluch16.02.2023, 19:45
Jestem zawiedziony paczkami od klapka. Zero dżemu dosłownie tyci tyci. Nie jesteś już numerem jeden.
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl