ZAKOPANE. 11 sierpnia na Górnej Równi Krupowej rozpoczną się XII Europejskie Targi Produktów Regionalnych.
To wydarzenie to nie tylko prezentacja wyrobów spożywczych, rękodzieła czy kosmetyków prezentowanych przez wystawców z całego kraju, ale także warsztaty, prelekcje, występy zespołów regionalnych, pokazy kulinarne i konkursy. Wydarzenie potrwa do niedzieli.Na terenie XII Europejskich Targów Produktów Regionalnych znajdzie się miejsce zwane Zarembkiem Tradycji. To tam będą odbywać się warsztaty z bibułkarstwa, galanterii, tkactwa, malowania na kamieniach oraz tworzenia witraży. Istotny punkt podczas tegorocznych Targów stanowią prelekcje pod hasłem "Bezpieczni w regionie tatrzańskim', odbywające się w dniach 11-12 sierpnia. Dzięki współpracy z Tatrzańskim Parkiem Narodowym oraz Komendą Powiatowej Policji w Zakopanem będzie można posłuchać o działaniach profilaktycznych podczas pobytu w Powiecie Tatrzańskim jak również o najczęstszych przyczynach wypadków w górach oraz ich konsekwencjach dla przyrody.
13 sierpnia o godzinie 12.00 otwarty zostanie konkurs na "Najlepszy Produkt Spożywczy" XII Europejskich Targów Produktów Regionalnych, czyli wyróżnienie wyjątkowych napojów regionalnych oraz artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego prezentowanych przez wystawców.
Podczas Targów ważny punkt programu stanowić będą pokazy kulinarne. Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska, Powiatu Jędrzejowskiego oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, dołożą wszelkich starań, aby przygotować niepowtarzalne, tradycyjne i wykwintne dania. Niektóre z tych receptur będzie można później znaleźć na Sekretnych Smakach Targów, na stronie internetowej produkty-regionalne.pl.
Szczegółowy program Targów prezentujemy w naszym dziale co, gdzie, kiedy".
Materiały prasowe, opr. s/