ZAKOPANE. W sobotę - jak co dzień - w Zarembku Tradycji odbyły się niezwykłe warsztaty. Były to lekcje tkactwa z Dorotą Opitz oraz pokaz i prezentacja miodów pszczelich “Dolina Tatr”, przeprowadzony przez Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne Izabela i Jacek Sikoniów. Nie zabrakło też muzyki i tańca.
W ramach cyklu „Tradycje kulinarne Podhala”, pod patronatem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa swoje potrawy zaprezentowały Koło Gospodyń Wiejskich z Murzasichla i Kościeliska. A były to m.in: golonka w kapuście, moskole, ciasteczka owsiane, boczek wędzony, czy ciasto z jagodami. Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników wraz Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska przygotowali deser twarogowy ze skórką z cytryny i miętą. Na targowej scenie wystąpili: Zespół ludowy „Sami Swoi” z Tomasza Mazowieckiego, zespół regionalny Jurgowianki, Zespół im. Klimka Bachledy z Zakopanego oraz Paweł Skupień z Gliczarowa z Zespolanami z różnych dziedzin Podhala.
Gwiazdą wieczory była Kapela Jana Karpiela Bułecki. Jan Karpiel-Bułecka pochodzi ze znanej i zasłużonej rodziny zakopiańskich artystów i budowniczych. Jest uważany za jednego z najlepszych podhalańskich prymistów. Jest również multiinstrumentalistą, wirtuozem gry na instrumentach pasterskich regionu Podhala: dudach, piszczałkach pojedynczych, podwójnych oraz trombitach.
opr.s/ zdj. Piotr Korczak